Informatie over Taxatierapport Leiden

In het Taxatierapport Leiden zijn alle gegevens over uw taxatie terug te vinden. Zo vindt u hier de waarde van uw woning. De overige gegevens uit het rapport hebben vaak een belangrijke rol bij het aanvragen van diensten bij financiële instellingen. Dit is bijvoorbeeld wanneer u bij een bank een hypotheek aan wilt vragen.

Wij attenderen u op het feit dat het Taxatierapport Leiden, zoals alle andere rapporten, geen vermelding doet van de bouwkundige staat van een woning. Informatie over de onderhoudsstaat van de woning staat wel vermeld. Ons advies is om een extra onderzoek te laten uitvoeren wanneer u informatie wilt over de bouwkundige staat van het object.

Redenen voor een taxatierapport te Leiden

Een moment waarop het laten uitvoeren van een taxatie behulpzaam is:

 • Kopen of verkopen van een pand
 • Erfenis verdeling
 • Belastingopgave
 • Bepalen van de herbouwwaarde
 • Een beroep tegen de nieuwe WOZ-waarde indienen
 • Verhoging van de hypotheek

Inhoud van een taxatierapport Leiden

Zowel interne, als externe factoren spelen een rol bij de schatting van een taxateur. Afzonderlijk van elkaar kunnen deze namelijk zeer bepalend zijn voor de waarde. Een van de interne factoren is bijvoorbeeld de onderhoudsstaat van het huis, maar de indeling en de omvang van het huis tellen mee. Een aantal externe factoren zijn de omgeving van de woning en de woningmarkt ontwikkelingen. Verder zal de taxateur ook nog enkele gegevens uit het kadastar opvragen.

De onderwerpen die in het taxatierapport zijn beschreven:

 • Locatie van de woning
 • Omvang van de woning
 • Omgeving van de woning
 • Indeling binnen de woning
 • Aanwezigheid van een balkon, tuin, garage, parkeerplaats, kelder, etc.
 • De constructie, kwaliteit en onderhoudsstaat van de gebruikte materialen is

Eisen t.a.v. het taxatierapport

Een taxatierapport is noodzakelijk bij het afsluiten van een hypotheek in Leiden. Een lijst met eisen voor een taxatierapport is opgesteld door banken en andere financiële instellingen. Wanneer het taxatierapport voldoet aan alle eisen van deze instanties zal het rapport pas worden goedgekeurd. De eisen verschillen per instelling, maar de kwaliteitseisen voor het taxatierapport zijn wel gezamenlijk opgesteld door de hypotheekverstrekkers.

Deze gezamenlijk eisen zijn als volgt:

 • Een taxateur moet staan ingeschreven bij een van de erkende registers SCVM of VastgoedCert.
 • Het taxatierapport voldoet aan de laatste eisen van het model taxatierapport financiering woonruimte.

Registers en brancheverenigingen voor Taxateurs

SCVM en VastgoedCert zijn de twee meest vooraanstaande registers in de taxatiebranche waar een taxateur zich bij kan aansluiten. Een taxateur die bij een van deze twee ingeschreven staat, voldoet aan alle kwaliteitseisen. Wanneer een taxateur bij het VBO staat, staat hij ook ingeschreven bij SCVM. Het is ook zo dat een taxateur van de RVT ook lid is van tenminste een van de twee registers.

De prijs van een taxatierapport in Leiden

De kosten van een taxatierapport liggen in Leiden rond de 1,85 promille. Dit betekent dat 0,185 procent van de taxatie waarde wordt betaald aan de taxateur voor het taxatierapport. De prijs van het taxatierapport wordt niet in sommige gevallen niet door de taxatiewaarde bepaald. Er zijn taxateurs die een vaste prijs hanteren, die los staat van de taxatiewaarde. Bij een huis met een hoge waarde is het voordeliger om in zee te gaan met een taxateur met een vaste prijs. Houd wel altijd rekening met mogelijke, extra kosten!

Extra kosten taxatierapport

Een overzicht van de kosten die in Leiden het meest voorkomen bij het opstellen van een taxatierapport:

 • Tarief van de taxateur (vanaf 150 euro)
 • Gemeentelijke leges (0 tot 50 euro)
 • Kadasterkosten (10 tot 25 euro)
 • BTW (19%)
 • Administratiekosten (10 tot 25 euro)

Kadasterkosten en leges worden gezamenlijk verschotten genoemd.

Taxatie bouwkundige staat

Het kan voorkomen dat een taxateur u het advies geeft een onderzoek te laten doen naar de bouwkundige staat van een woning. Een taxatierapport biedt namelijk geen inzicht in de bouwkundige staat van een woning. Een taxatierapport bevat daarentegen wel informatie over de onderhoudsstaat van de woning.

Het behalen van een bepaalde executiewaarde in Leiden

Het kan voorkomen dat u uw hypotheek niet meer kunt aflossen. Een gedwongen huisverkoop is dan onontkoombaar. Een verkoopprijs  is in dat geval een must. Deze waarde wordt de executiewaarde genoemd. De executiewaarde ligt altijd lager dan de vrije verkoopwaarde van de woning. Bij een hoge executiewaarde ontvangt u korting op de hypotheekrente. De executiewaarde is ook van belang voor het bedrag dat u kunt lenen. Het is dus belangrijk om een zo’n hoog mogelijke executiewaarde te laten vaststellen. In veel gevallen kunt u 125% van de executiewaarde lenen. Al u de taxateur laat weten welke executiewaarde u nodig heeft, dan kan hij u gerichter verder helpen.

Wilt u graag meer informatie? Of meteen een taxatie aanvragen? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*