Taxatie Bedrijfspand

Bij het opstellen van een balans is waarde van het bedrijfspand altijd nodig. In sommige gevallen is het bij grotere bedrijven zelfs verplicht om de precieze waarde van het bedrijfspand mee te nemen in de balans. In beide gevallen is het dus bruikzaam om een taxatie te laten uitvoeren. Hieronder vindt u een korte lijst met redenen voor de taxatie van een bedrijfspand:

 • Voor de aankoop van een bedrijfspand
 • Bij de verkoop van een bedrijfspand
 • Voor het afsluiten van een verzekering
 • Een familiaire of fiscale overdracht
 • Voor het invullen van financiële rapportages
 • Bij de belastingaangifte

Er zijn tevens verschillende soorten taxaties die een ondernemer kan aanvragen in verband met zijn bedrijfspand:

Taxatie t.b.v. aankoopbeslissingen

Wanneer u van plan bent om u een bedrijfspand, kantoor of winkel te kopen kan deze taxatie gepast zijn. U creëert op deze manier een helder overzicht over de prijs-kwaliteitsverhouding van het pand. Zo kunt u beslissen of het pand wel aan uw verwachtingen voldoet.

Taxatie t.b.v. de Belastingdienst

Een taxatierapport biedt hulp bij het invullen van de belastingaangifte voor de onroerend goed zaken. Het rapport bevat benodigde informatie voor een totaaloverzicht van de waarde van een bedrijfspand. Dit overzicht  zorgt ervoor dat u de belastingaangifte correct kan invullen en hiermee eventuele naheffingen voorkomen.

Taxatie t.b.v. financieringen

Dit is de taxatie  die een ondernemer nodig heeft voor het uitvoeren van een verbouwing of de aankoop van een nieuw pand. Omdat de waarde van het pand door de taxatie wordt vertegenwoordigd is het eenvoudiger om een dergelijk project te financieren.

Taxatie t.b.v. verkoopbeslissingen

Het is cruciaal om een deskundige taxatie op een bedrijfspand te laten uitvoeren wanneer u deze wilt verkopen. Het taxatierapport zal fungeren als basis voor de prijsstelling van het bedrijfspand.

Balanswaardebepaling

Wanneer u op een bepaald moment wil weten wat de waarde is van een bedrijfspand kunt u deze laten taxeren. Hiermee kunt u gemakkelijk uw bedrijfskapitaal berekenen. Wij van Taxatie Leiden kunnen u advies bieden om de huurprijs van uw bedrijfspand te bepalen.

Minnelijke waarderingen

Bij minnelijke waarderingen gaat het om her taxeren van een bedrijfspand in verband met de aangifte voor het Recht van Successie na het overlijden van de gerechtigde. Erfgenamen kunnen de taxatie aanvragen waarna deze wordt uitgevoerd door een taxateur. De taxatie verloopt in samenwerking met een taxateur afkomstig van de belastingdienst.

Vaststellingsovereenkomst Belastingdienst

Deze overeenkomst kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. De taxatie van een pand wordt uitgevoerd in samenwerking met een taxateur van de Belastingdienst. Het gaat hierbij voornamelijk om de taxatie van bedrijfspanden. Naast de waarde van het pand wordt door de taxateurs tevens het vermogen van de ondernemer of onderneming berekend gepaard met de inbreng- of onttrekkingswaarde.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*